Bizalom a munkában, és az átverés

Sajnálatos módon olykor előfordul, hogy az, akiben megbízunk, és hosszú évek óta az alkalmazottunk, visszaél a bizalmunkkal. Üzletvezetőként nemrég olyan módszerhez kellett folyamodnom, amiről nem is gondoltam, hogy valaha kelleni fog. A probléma forrása az lett, hogy a fotóskellék üzletemben egyes termékek használt minőségben kerültek forgalomba, és a vevők több panasszal is éltek. Eleinte a beszállítókkal egyeztettem, hogy esetleg ott történt valami gubanc, de ők igazolni tudták, hogy a gyárból egyenesen az üzletbe érkeztek a kellékek. Ezután bomlott meg bennem a bizalom az évek óta nálam dolgozó munkatárs irányába. Akkor még fogalmam se volt, hogy mi zajlik a háttérben, de kezdtem gyanakodni, ezért felkerestem a legjobb magánnyomozó irodát Budapesten.

A magánnyomozóval egyeztetve konstatáltam, hogy ez nem egy rendkívüli módszer, ugyanis már találkozott hasonlóval. A lényeg az, hogy a beosztottam átveszi a vadonat új termékeket, majd kicseréli azokat használt termékekre, mégis újként értékesíti, míg az újat ő saját maga adja el más felületeken, de főleg az interneten. Megdöbbentett a gondolat, hogy valaki képes egy ilyet kitalálni, majd kivitelezni, és az én üzletem hírnevét csorbítani. A magánnyomozó elmondta, hogy valószínűleg nem egyedül csinálja, úgyhogy alaposan körbe kell néznünk a háza táján, és egy komplett életmód és környezettanulmánnyal fogja összekötni a megfigyeléseit. Ezzel bizonyítékokat keresünk a bűncselekményre vagy bűncselekményekre, amelyeket majd később felhasználhatnak ellene a hatóságok.

magánnyomozó iroda budapestŐszintén szólva csalódott voltam, hogy egy beosztottam a szemembe hazudik, és kihasználja a jóindulatomat, mivel anno nekem köszönhette, hogy talált munkát. Eleinte próbáltam elhessegetni a gondolatot, hogy ő van a dolog mögött, de aztán az igazságszolgáltatás oldalára álltam, hiszen az üzletem forgott kockán. Először is, a detektívnek minden általam ismert információt át kellett adnom, illetve megegyeztünk abban, hogy a boltot bepoloskázza, esetleg még egy kamerát is felszerelünk a biztonság kedvéért, hátha betér egy ismertebb alvilági alak, vagy bárki, aki gyanús és köze lehet az ügyhöz. Külön megkért a nyomozó, hogy fokozottan figyeljek rá, a szokatlan dolgokat pedig jegyezzem fel, mert később még bármilyen apróság fontos lehet.

Mivel egy kicsit izgulós típus vagyok, így nagy kihívás volt, hogy ne buktassam le magam. Ráadásul nehezítette mindezt, hogy hazudnom kellett arról, hogy minden rendben, és hogy még nem találtuk meg a lopások (mivel ez annak minősül) forrását. A beosztottam viszont biztosított afelől, hogy figyelni fog az üzletben, és ha bármi szokatlant lát vagy hall, akkor szólni fog. Sajnos vagy nem sajnos az idő nekünk kedvezett, ugyanis hamar elkezdtek szivárogni a bizonyítékok, és kiderült, hogy tényleg nem egyedül csinálja, hanem a testvérével, aki nemrég szabadult, és nem talált munkát. Utóbbi találta ki az egész tervet, a testvére pedig nem mondott nemet, mert neki is jól jött egy kis plusz bevétel. Azzal persze nem számoltak, hogy ha ezt ennyire nyíltan csinálják, akkor hamar le fognak bukni, de naivak voltak.

A magánnyomozóval végül kiterveltünk egy rajtaütést, amit a rendőrséggel egyeztettünk, és az volt a lényeg, hogy pont akkor csapjanak le rá, amikor az új árut próbálja értékesíteni az utcán egy vevőnek. Ehhez találtunk is egy beépített embert, aki eljátszotta a vásárló szerepét, és felkereste az interneten keresztül a beosztottamat, aki biztosította arról, hogy teljesen új az áru. Ekkor már a magánnyomozónak se kellett több, minden bizonyítékot (köztük ezzel a levéllel) összegyűjtött, és átadott a rendőrségnek, akiknek már csak a helyszínre kellett menniük, hogy letartóztassák.

Elszomorít, hogy egy ember élete ilyen könnyen összedőlhet, és hogy egy magándetektívvel kellett nyomoztatnom utána, de ez a diszkrét módszer igenis bevált. Ezek után, mielőtt felveszek valakit ugyanebbe a boltvezetői pozícióba, megbízom a magánnyomozót egy környezettanulmánnyal, nehogy valami hasonló megismétlődjön.