Mindent végigjárni egy corgon palackért

Ha műszaki cikk kereskedésről van szó, akkor megvan már a bejáratott üzletem, ahova mindig járni szoktam. Eddig nagyon kevésszer csalatkoztam csak benne, mivel a legtöbbször megtalálom, amit keresek, legyen szó bármilyen méretű csavarról, kerti szerszámról, megmunkálható fémről vagy bármilyen más anyagról. A héten azonban nem ez volt a helyzet, ugyanis minden tűvé kellett tennem egy corgon palackkért, csak azért, hogy rájöjjek, a megoldás közelebb volt, mint gondoltam.

Kivételesen nem magamnak vásároltam be, ugyanis egy régi jó barátomhoz vittem el hegesztésre a kertem köré tervezett kerítésem egyik elemét. Nekem ugyanis a héten nem volt lehetőségem a cégemnél használni a szükséges eszközöket, és ő volt a legközelebbi ismerősöm, akinél egy rendes védőgázas hegesztéshez minden szükséges felszerelés megvolt.

Legalábbis ezt gondoltam.

Kiderült azonban, hogy pont az érkezésem előtt fogyott ki a corgon palackja: ez a kevertgáz általában 80% fölötti argontartalommal rendelkezik, és kiváló védőgázként funkcionál hegesztés során. Pont ezért, nagyon kedvelt minden ipari alkalmazásban, és én úgy gondoltam, hogy pont emiatt, könnyen beszerezhető is.

El is indultam a megszokott műszaki cikk kereskedésbe, ahol nagyjából negyed óra alatt sikerült eljutnom arra a pontra, hogy nem tudtam, merre találjam, amit keresek. Minden más palackot – PB gázpalack, acetilén palack, oxigén palack – megtaláltam, így éltem a gyanúval, hogy corgon nem lesz. Erre rá is kérdeztem, és kiderült, hogy nem tévedtem, tényleg hiánycikk jelenleg. Ha megfelel, jövő héten visszajöhetek érte, nekem azonban addigra már késő lesz – addigra már nyugodtan mehetek a cégemhez is.

Még két boltban kerestem, mire eljutottam oda, hogy online kezdtem el corgon palack után keresni. Itt már sikerült is találnom egy webáruházt, ami ezzel foglalkozik: megtaláltam ott mindent, amivel a boltban fizikailag találkoztam, de a keresett termékből is volt nekik.

Mivel késő volt, inkább a felhívást választottam, és megbeszéltünk az vonal másik végén lévő emberrel egy házhozszállítást másnapra.

Az érkező corgon palackot a barátom műhelyében vettük át, és rögtön használatba is vettük. A beszerelés könnyen ment, egyikünk se most csinálta ezt először, utána pedig közösen végeztük egy darabig a munkát.

A védőgáz teljesen rendesen funkcionált: fő feladata az, hogy kiszorítsa a levegőt, az oxigént és a nitrogént az elektróda közeléből, és az argon, mint nemesgáz, nem lépett reakcióba a hegesztéssel, így sokkal jobb minőségű eredményt érhettünk el, mint nélküle.

A barátom is rákérdezett, hogy honnan sikerült szerezni, mivel ő is abban a kereskedésben szokta amúgy beszerezni minden szükséges gázpalackját, mint amiben én is próbálkoztam. Elmeséltem neki, hogy melyik volt az a weboldal, ahol rábukkantam, majd együtt megnézegettük, hogy mit kínálnak, és milyen szolgáltatásaik vannak. Nagyon tetszett neki például az argon palack is, mivel azzal még nem próbálkozott, mint védőgáz, így mondta, hogy lehet a jövőben abból is rendelni fog. A házhozszállítás, amiből pedig mindkettőnknek volt már tapasztalata, nagyon jól működött.

Mivel elbeszélgettük az időt, csak délután indultam haza, már a kerítésdarabommal együtt. A corgon palackot elraktuk legközelebbre – mivel egy 27 literest vettem, még jó párszor jöhetek vissza szívességet kérni.